Verema 2016. Alella

L’anyada 2016 s’ha caracteritzat per una primavera (especialment els mesos d’abril i maig) humida i plujosa i unes temperatures suaus que han provocat una alta pressió de malalties fúngiques, principalment de míldiu. Aquest, ha afectat algunes vinyes, però gràcies a una bona feina de viticultura preventiva, hem concentrat les petites pèrdues de raïm en un parell de vinyes. L’estiu ha estat sec, només han plogut 40-50 L, però no ha estat excessivament calorós, la temperatura mitja ha estat 1,5ºC inferior a l’any passat.

#Alella · #cava · #Enologia · #pansa blanca · #tast · #Titiana · #Uvas · #Verema · #vi

La verema ha començat el 12 d’agost del 2016. Els 20 L d’aigua que han caigut a finals de juliol han afavorit a la maduració de les varietats primerenques:  Pinot Noir, Chardonnay i Macabeu. A finals d’agost hem començat a collir la Pansa Blanca i al 6 d’octubre hem entrat els darrers kilograms d’aquesta varietat.

La producció ha estat superior a la de l’any anterior, la qual es va veure afectada tant per la sequera com per la gelada a les vinyes de La Roca del Vallès.

Pel que fa als vins del 2016, el grau alcohòlic ha estat més baix que l’any passat, la Pansa Blanca tindrà 12-12,5% vol, mentre que l’any passat estava al voltant del 13% vol. Pel que fa a l’acidesa ens trobem amb una elevada concentració d’àcid màlic i una disminució de l’àcid tartàric, que sobretot afavorirà la qualitat dels vins base cava. Aquest grau alcohòlic més baix i elevada concentració de d’àcid màlic es deu a l’aturada que va patir el cep per manca d’aigua durant el mes d’agost i per les elevades temperatures durant els primers dies de setembre, que varen ser excepcionalment calorosos.

Per tal de millorar el component aromàtic de la Pansa Blanca, hem esperat al màxim, i aprofitar així les pluges de setembre i la disminució de la temperatura nocturna, factors que afavoreixen la síntesi dels components aromàtics del raïm.­­­

En general, ha estat una verema complexa, a on cada parcel·la presentava les seves particularitats. Malgrat tot, podem dir que tindrem vins de molt bona qualitat.