Rambla Tapa de Sabadell

Cada dijous a partir de les 20:30 us espera una acurada selecció de tapes maridades amb els millors vins de les denominacions d’origen més representatives de casa nostra.

I a preu popular! Per només 6€ podreu gaudir de copa i tapa!

#Bodegas · #Enologia · #Gastronomia · #Glevaestates · #història · #Jornadas gastronómicas · #sabadell · #sabadellcentre · #sabadellcity

Un total de 10 restaurants s’han sumat a la iniciativa per oferir una ruta de tapes variada, selecta, innovadora i també amb algun detall de cuina tradicional. En trobareu per a tots els gustos.

Si mirem enrere per descobrir l’origen de la tapa trobarem que és una mica incert. Algunes fonts diuen que el que ara anomenem “tapa” era un plat de menjar fred com pernil o formatge que es col·locava al damunt de la copa de vi com a protecció. Un altre versió explica que durant una visita del rei Alfons XIII a la província de Cádiz, va parar a un mesón que encara existeix avui dia, Ventorrillo del Chato, feia molt de vent i el propietari va decidir tapar la copa de vi amb un tall de pernil per evitar que li arribés al monarca ple de pols i d’altres elements desagradables. Se’n troben referències al mateix Quixot i al Lazarillo de Tormes on ja es mencionen àpats amb el format de les tapes actuals.

També explica la tradició popular que al segle XVII a Sevilla el cercles i clubs privats de la burgesia sevillana, acostumaven a demanar begudes als colmaos dels voltants. Generalment, les begudes eren transportades i, per cortesia dels amos dels negocis, els hi posaven llesques de pernil o llom embotxat a modus de “tapa”. Així evitaven que, en el trasllat, els hi entrés pols o insectes. La recent tradició de la tapa va començar a emergir en algunes cuines espanyoles, en la madrilenya per exemple, com aliments de petit format.

Sigui quin sigui els seu origen, el que si és universalment acceptat és que les tapes barregen el concepte de menjar amb el de socialitzar. D’aquí va sortir el verb “tapear” o bé l’expressió “ir de tapas” que implica un itinerari gastronòmic generalment en grup.

Actualment la varietat de tapes és molt gran. Antigament depenia de la regió culinària però ara a tot arreu es por trobar de tot. Tampoc hi ha cap cànon específic que en dictamini la mida tot i que sempre, per concepte, són unes quantes mossegades. Hi ha tapes fredes o calentes, les tipo montaditos que es serveixen a sobre d’una petita llesca de pa i d’altres llocs que les serveixen dins de petites cassoles de fang.

Capítol a banda es mereixen els pinchos (procedents d’Euskadi, Navarra o La Rioja) que travessen dos o tres aliments amb un estri semblant a un escuradents. Són una varietat en si mateixos.

Les tapes s’han convertit en un fenomen culinari exportable a d’altres països i ja se’n poden trobar a molts restaurants arreu del món. No només s’ha exportat la manera de fer i degustar tapes. També se’n ha exportat el nom i arreu es diuen «tapes». No ha estat fàcil prendre el lideratge a la paella però ho està aconseguint.

Actualment, l’antic costum de menjar tapes abans de dinar o sopar, s’ha convertit en una alternativa al sopar que molts comensals aprofiten per sopar de manera informal, ràpida i que és una experiència en sí mateixa. Passeges, parles i menges a l’hora que, com dèiem, “sociabilitzes” Us animem a participar-hi i a gaudir-ne en bona companyia. Ens veiem a Sabadell!

Rambla Tapa Restaurants Participants