Mont-Ferrant i la seva Màgia

La importància del paper de Mont-Ferrant com a “xampanyista” al món va molt més enllà de la l’experiència i el romanticisme que pot tenir ser l’elaborador supervivent del Sur d’Europa més antic.

#cava · #història · #Mont-Ferrant

Mont-Ferrant sempre ha representat un paper fonamental en el desenvolupament del Mètode Tradicional “Champanoise”, de la mà del seu fundador Agustí Vilaret Centrich i de l’Enginyer Agrícola Lluís Justo Villanueva, el qual participa de forma clarament influenciadora i dinamitzadora. Vilaret importa des de Puerto Rico el “glamour” d’un Vi francès amb bombolles que consumien els grans triomfadors al continent americà, dibuixa una clara alternativa de negoci pels emprenedors Catalans del segle XIX, el consum intern a Espanya dels Vins procedents de la Xampanya estava creixent espectacularment, proporcionalment també creixien els aranzels fet que al mercat s’incrementava fins a un preu prohibitiu, amb la implantació de la producció nacional d’aquests vins s’establia un important competidor als productors francesos. Vilaret i Villanueva són els implantadors al territori de les primeres Vinyes de Pinot Noir, raïm que protagonitzava els principals Champagne. Els qui saben definir com ha de fer un bon Vi de bombolles “limpio y agradable al paladar”. Els que estableixen quin és l’equilibri a la Verema entre acidesa i grau de dolçor per que el Vi re-fermenti sense esclatar el 100% d’ampolles, en el primer tiratge de 600 ampolles van sobreviure molt poques. Els que introdueixen la Ictiocol·la, una cola procedent de l’Esturió, com a clarificant i que gràcies a les seves tesis s’estableix comerç a Barcelona. Importen ampolles de França i Alemanya amb resistència suficient al grau de fermentació, entre 6 i 8 atmosferes, fins que les elaboracions d’aquest Vi fan que siguin prou nombroses per a produir les primeres ampolles de vidre especial a Barcelona i a Mataró. A més no amaguen la tecnologia ni tampoc la metodologia i a les diferents trobades anuals a l’Institut Agrícola de Sant Isidre des de 1872 i a la seva revista de 1876 ho mostren i expliquen obertament i ajuden implantin les seves produccions sense riscs.

Lluís Justo i Villanueva_text

Mont-Ferrant és també l’elaborador que aconsegueix les primeres medalles internacionals que els distingeixen arreu del món i que l’ajuden a conquerir els mercats a Cuba i Puerto Rico o aconseguir el primer premi entre 642 competidors mundials, al 1873 a “La Internatinal Exhibition” i a on va ser guardonat sota el comentari “for his very good sparkling wines”. Per no esmentar els premis més rellevants a totes les exposicions internacionals de finals del segle XIX i principis de segle XX. O més recentment, a l’any 2012 a on aconsegueix el distintiu a la millor bodega Espanyola segons IWSC “International Wine Spirit Competicion”.

Curiosament tot aquest llegat s’aconsegueix des de la mà de 8 propietaris diferents, i és que l’essència i l’esperit que en Vilaret volgué desenvolupar a partir d’un enamorament a un dels Vins més màgics al món, s’ha sabut traspassar per cada una de les generacions de propietaris des de la seva fundació fins aquest moment. La direcció de la casa ha sabut transmetre aquest esperit en tot moment, o dit d’una altre manera, s’ha enamorat d’aquell somni anomenat “Xampany Mont-Ferrant”. Mont-Ferrant la màgia d’un mètode molt antic que segueix captivant avui.