2es Jornades Gastronòmiques de Begur

Del 2 al 25 de setembre del 2016

Els indianos o americanos és el sobrenom amb el que es coneixien les persones que van marxar de Catalunya per anar a fer fortuna a Amèrica. Alguns, al tornar van iniciar negocis pròspers i emprenedors que han perdurat fins els nostres dies. La  tornada a la seva terra va canviar la fesomia de Catalunya per sempre. A Begur, des de ja fa varis anys, es celebra la Fira d’Indians que commemora l’estreta relació de Begur i Cuba, d’importància cabdal en la història d’aquesta vila. En el marc d’aquesta Fira, tindran lloc les Jornades Gastronòmiques d’Indians en la que ja serà la seva segona edició.

#cava · #història · #vi

 

L’arribada dels indianos va esdevenir una revolució en molts aspectes. Els vestits d’home blancs acabats amb el característic barret Panamà van farcir la costa catalana d’elegants indianos que es destacaven molt dels seus coetanis. L’arquitectura també va donar un gir complert i van aparèixer grans mansions amb tocs característics de l’arquitectura colonial com els clàssics patis on s’hi podien trobar vegetació desconeguda com les palmeres tant típiques a les cases d’indianos. Algunes una mica ostentoses a la seva època, ara són considerades com la millor arquitectura de final del segle XIX principis del XX. Molts indianos van convertir-se en mecenes i van patrocinar l’arribada del ferrocarril o la construcció d’escoles.

Aquestes Jornades Gastronòmiques volen homenatjar una part fonamental de l’aportació cultural dels indianos: la gastronomia. Aquesta aportació, va des de la introducció de matèries primeres com la pinya o l’alvocat fins a noves formes de cuinar que han enriquit la nostre herència gastronòmica.

Quinze dels millors restaurants de la zona, han col·laborat per organitzar aquestes Jornades on trobarem plats característics de la cuina indiana acompanyats per una selecció acurada de vins i caves entre els que no hi podia faltar el cava L’Americano.

Pel nom d’aquest cava, ja en podem intuir la seva història. Porta aquest nom en honor del fundador de les caves Mont-Ferrant, l’Agustí Vilaret de Blanes, que va tornar després d’una estada de més de trenta anys a Puerto Rico, farcit de projectes que l’any 1865 el van portar a fundar les històriques caves de Blanes. En la fermentació del cava L’Americano s’ha substituït la remolatxa habitual pel sucre de canya a la manera dels grans mestres de la Xampanya (i en honor a l’americano que va fer la seva fortuna cultivant canya de sucre)

Ens espera un mes de setembre farcit d’activitats indianes de record i homenatge a una generació que va marcar l’evolució històrica i cultural de casa nostra. Us hi esperem a tots!

Descarrega’t el catàlegPOSTER FIRA INDIANS TOTEM